Predici Programe recente În direct Donații

Următorul eveniment: Duminică 9:00am-12:00pm

Mai sunt:

 
Evenimente speciale
 • 02
  Mai
  Stăruință @ 7pm
   
  03
  Mai
  Stăruință @ 7pm
   
  04
  Mai
  Stăruință @ 7pm
 • 05
  Mai
  Stăruință @ 7pm
   
  22
  Mai
  Mic dejun cu bărbații
   
  12
  Septembrie
  Botez în apă
 

Septembrie 2019

 
 

PAGina pastorului

Septembrie 2019

8 septembrie  

  

Al şaisprezecelea dintre cei douăzeci de regi ai Regatului de Sud a fost Iosia. El a devenit împărat la vârsta de opt ani şi a domnit treizeci şi unu de ani la Ierusalim. El a domnit între anii 640-609 î.Hr., fiind unul dintre ultimii regi ai lui Iuda, urmat de Ioah, Ioiachim, Iotachin şi Zedechia.
Împăratul Iosia este singura persoană menţionată în Biblie, a cărei naştere a fost profeţită cu trei sute de ani înainte să se nască (1 Împ. 13:2). Din punct de vedere al influenţei sfinte în ţară, Iosia se situează pe locul trei, după Moise şi David.

 

I. TREZIREA LUI IOSIA
Tatăl său, Amon, a fost ucis la vârsta de 24 de ani, după doi ani de domnie. El a fost un împărat rău şi idolatru, exemplul spiritual şi moral al tatălui fiind negativ pentru Iosia. Bunicul lui, Manase, a avut cea mai lungă domnie dintre toţi împăraţii monarhiei evreieşti. Când Iosia a avut vârsta de 16 ani, a început să caute pe Dumnezeul tatălui său, David (2 Cron. 34:3). Este interesant faptul că el nu a început să caute pe Dumnezeul tatălui său biologic, Amon, nici pe Dumnezeul bunicului său biologic, Manase, ci a început să caute pe Dumnezeul tatălui său David, care era a 19-a generaţie în genealogia strămoşilor lui. În monarhia lui Iuda, David a fost un împărat de excepţie, ,,om după inima lui Dumnezeu". Faptul că Iosia a început să-L caute pe Dumnezeu la vârsta de 16 ani demonstrează că el nu a fost satisfăcut de exemplul tatălui său, Amon, şi nici de exemplul bunicului său, Manase. El a căutat şi a găsit un reper în negura genealogiei împăraţilor lui Iuda şi l-a ales pe cel mai proeminent, pe David.

 

II. REFORMA LUI IOSIA
Trezirea fără reformă este o emoţie ieftină. Termenul trezire se referă la o deşteptare a minţii, din aţipeala păcatului şi nepăsării. Termenul reformă defineşte o acţiune iniţiată de mintea omului care de-acum este trează. Când Iosia s-a trezit, a acţionat în direcţia Cărţii lui Dumnezeu şi a Casei lui Dumnezeu. Pentru Iosia, Cartea şi Casa lui Dumnezeu se identifică cu Dumnezeu, timp în care predecesorii săi Îl căutau pe Dumnezeu în idolatrie, în vrăjitorie sau într-o viaţă păcătoasă. Deşi era împărat, Iosia a acţionat cu modestie atunci când a chemat la sfat pe căpeteniile poporului, consultându-se cu ei. Reforma din Casa lui Dumnezeu a căpătat proporţii judeţene şi apoi naţionale.

 

III. LEGĂMÂNTUL LUI IOSIA
După ascultarea cuvintelor din Cartea Domnului, Iosia s-a angajat în faţa lui Dumnezeu să urmeze şi să împlinească legile şi poruncile divine. Urmând exemplul împăratului, tot poporul a făcut legământul cu Dumnezeu. Un om credincios este îndeajuns să trezească o ţară.

 

 22 septembrie

Depresia este cea mai comună și acută problemă psihologică, aproximativ 120 de milioane de oameni suferind de această boală în lume. În SUA, 10% din oameni suferă de depresie, femeile fiind afectate de 3-4 ori mai mult decât bărbații.
POT FI CREDINCIOȘII AFECTAȚI DE DEPRESIE?
Citind cărțile Psalmilor, Iov, Ieremia, Ecleziastul… vom observa cu ușurință că uneori și oamenii credincioși pot avea o stare de instabilitate emoțională, sentimente de nevrednicie, deznadejde și vinovăție.
1. Iov a dorit să moară, întrebându-se de ce s-a născut.
2. Ana a fost plină de amărăciune pentru că nu avea copii.
3. Ezechia a experimentat frica atunci când s-a îmbolnăvit de moarte.
4. Iona s-a ,,ceartat cu Dumnezeu" și și-a dorit să moară, nemulțumit de agenda lui Dumnezeu.
5. Ieremia a fost plin de amărăciune: ,,Mi s-au stors ochii de lacrămi, îmi fierb măruntaiele, mi se varsă ficatul pe pămînt” (Plângeri 2:11).
6. Ilie a dorit să moară, victimizându-se și comparându-se cu părinții lui (1 Împ. 19:1-18)
7. Mântuitorul Isus Cristos a experimentat momente de intensitate emoțională incredibilă în Săptămâna Patimilor și în Gradina Ghetsimani.
8. Reformatorul Martin Luther și Charles Spurgeon au avut astfel de stări.
CARE SUNT CAUZELE DEPRESIEI?
Deși neurocercetătorii încă nu ştiu exact care sunt cauzele depresiei, s-au remarcat anumiți factori care o pot genera:
1. Factori biochimici. Nivelurile anormale de serotonină, norepinefrină și dopamină, trei dintre cei aproximativ 50 de neurotransmițători - elemente chimice din creier - pot contribui la apariția excesivă de depresiei.
2. Factori genetici. Tendințele depresive se pot moșteni ca oricare altă boală.
3. Personalitate. Există anumite caracteristici de personalitate care favorizează apariția depresiei: a) persoanele cu o stimă de sine mai scăzută, ca de exemplu melancolii; b) persoanele cu o atitudine generală pesimistă; c) persoanele care trăiesc în stare de stres constant și ridicat.
4. Factorii de mediu. Expunerea continuă la violență, neglijență, abuz sau sărăcie mărește riscul apariției simptomelor de depresie.
5. Factori circumstanțiali. Stres în exces, vinovăție și izolare; durere, traume emoţionale, boală și probleme neurologice; probleme familiale, financiare, conflicte, abuzuri, pierderea cuiva drag.
CUM SE MANIFESTĂ DEPRESIA?
1. Mâhnire, neputință și pesimism, apatie, oboseală si anxietate (Ps. 32)
2. Irascibilitate, disperare, izolare, blamarea altora (Ps. 38)
3. Vinovăție, lipsă de valoare, insomnie, prea mult somn (Ps. 51)
4. Creșterea sau pierderea poftei de mâncare; pierderea productivității, lipsa interesului și a plăcerii privind diferite hobby-uri și activități care erau savurate altădată (1 Împ. 19)
5. Dificultăți de concentrare, de memorie, de luarea a deciziilor
6. Simptome fizice persistente care nu răspund la tratament: dureri de cap, tulburări digestive, dureri cronice (Ps. 38)
7. Contemplarea morții, gândul sinuciderii (1 Împ. 19)
Depresia este acel tunel mintal și emoțional în care nu se mai vede lumina la capăt. (va urma)

 29 septembrie

(continuare) Depresia ocupă locul doi pe lista celor mai des întâlnite afecţiuni medicale, fiind depăşită doar de hipertensiunea arterială. Se estimează că cel puţin unul din 10 pacienţi care se prezintă la medic suferă de depresie. Ea poate provoca tulburări ale proceselor fiziologice normale - hrănirea, somnul, nivelul de activitate fizică, capacitatea de concentrare şi de realizare a diferitelor sarcini. Dacă nu este eliminată, ea poate duce la pierderea productivităţii, declin funcţional şi creşterea mortalităţii. Potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depresia şi alte probleme de sănătate mintală constituie cauza principală de reducere a timpului de lucru, pe plan mondial.
Cum se manifestă tulburările de personalitate?
1. Instabilitatea părerii despre sine
2. Gândurile în contradictoriu - ,,gândirea alb-negru”
3. Perioade de intensitate emoțională maximă
4. Sentimente intense de gol lăuntric, de pustiu sufletesc
5. Eforturi disperate pentru evitarea abandonului
6. Comportament impulsiv, furie intensă sau necontrolabilă
7. Autovătămarea și/sau suicidul
Cum trebuie să luptăm cu depresia?
1. Acceptarea lui Isus Cristos ca Mântuitor și Domn
2. Schimbarea felului de a gândi, evitarea rolului de victimă
3. Refuzarea comportamentului păcătos, care produce vinovăție
4. Concentrarea atenției asupra gândurilor, nu asupra simțămintelor 5. Conceperea unui plan de acțiune în momentele de criză
6. Accentuarea rugăciunii și încrederii în Isus Cristos care vindecă
7. Iertarea, cultivarea gândurilor de pace și bucurie
8. Asumarea responsabilităților pentru depresie - a da vina tot timpul pe ceilalți nu ajută. Chiar și atunci când alții sunt vinovați, depresia nu este cauzată de răul făcut, ci de reacțiile greșite față de răul făcut.
9. Inițierea, păstrarea și promovarea speranței
10. Căutarea și acceptarea ajutorului de specialitate atunci când depresia are cauze contituționale (suprapuse celor circumstanțiale)
11. Cultivarea unui stil de viață echilibrat. Eliminarea factorilor de stres, echilibrarea odihnei, hranei, hidratării, relaxării, părtășiei cu Dumnezeu, relației cu familia și prietenii.
În jur de 5% din numărul celor care ajung la un psihiatru este reprezentat de cei care de fapt suferă de boli congenitale sau afecțiuni ale creierului; circa 75% este reprezentat de cei care pur și simplu întâmpină probleme în viață; iar restul de 20% este reprezentat de cei care într-adevăr necesită o examinare atentă pentru a se putea trage o concluzie obiectivă și calificată.
Deseori sunt oameni care nu cunosc și nu înțeleg fenomenul acestor afecțiuni și în necunoștință de cauză fac afirmații care produc confuzie și amplifică suferința. Ei insinuează că depresia este rezultatul atacurilor demonice - acest lucru uneori poate fi adevărat, însă generalizarea acestei realități este o gravă eroare. (va continua)